Американският президент Доналд Тръмп нареди на Министерството на вътрешната сигурност да засили мерките и проверките след смъртоносното нападение в Ню Йорк.

Полицията в града поздрави гражданите, "Нюйоркчани са устойчиви ... Благодаря че показахте на света кой сме".

Осем души бяха убити и 11 ранени, след като шофьор на камион се вряза в хората по велоалея в Долен Манхатън и започна да среля. Пет аржентинци са сред загиналите.

Смъртта на петте аржентинци е потвърдена от външното министерство на страната. Те са част от група от 10 приятели на посещение в Ню Йорк, за да отпразнуват 30-годишнината от завършването им в политехнически колеж, съобщават аржентинските медии.

Външното министерство на Аржентина посочи загиналите мъже, всички те са на възраст от 48 до 49 години. Загиналите са Диего Енрике Ангелини, Алехандро Дамян Пануко, Ариел Ерлий и Хернан Феррух. Друг от приятелите, Мартин Лудовико Маро, се лекува в болница. Президентът Маврицио Макри изрази "дълбоките си съболезнования" за семействата на жертвите.

Загинал е и белгийски гражданин, коментира външният министър на Белгия. Две други жертви все още не са идентифицирани.

Мъж гази и стреля по пешеходци в Ню Йорк
Обновена

Мъж гази и стреля по пешеходци в Ню Йорк

Нападателят е задържан

29-годишният нападател е прострелян от полицията, когато напуска колата си и е задържан. Медии коментира, че това е Сайфуло Саипов, узбекски имигрант, пристигнал в САЩ през 2010 г. Длъжностни лица съобщават, че това е терористична атака.

Заподозряният е в болница. Намерена е бележка в камиона, която се позовава на така наречената "Ислямска държава", посочват източници на полицията, цитирани от американските медии.

Сайфуло Саипов е арестуван и в Мисури миналата година заради глоба.

Разпознаха атентатора от Ню Йорк

Разпознаха атентатора от Ню Йорк

Узбекистанец е обвинен за нападението

Президентът Тръмп е информиран за случилото се в Ню Йорк във вторник следобед, съобщи "Белият дом". След това Тръмп коментира в Туитър:

"Ние не трябва да разрешаваме на ISIS (Ислямска държава) да се върне или да влезе в нашата страна, след като ги победихме в Близкия изток и на други места"

"Моите мисли, съболезнования и молитви към жертвите и семействата на терористичната атака в Ню Йорк. Бог и вашата страна са с вас!"

Той също така обяви, че е наредил програмата за издирване да бъде засилена.

Междувременно кметът на Ню Йорк Бил де Бласио каза, че инцидентът в Манхатън е "страхлив акт на терор, насочен към невинни цивилни граждани".

"Ние знаем, че това действие има за цел да наруши нашия дух, но също така знаем, че Нюйоркчани са силни, Нюйоркчани са устойчиви и духът ни никога няма да бъде сломен от насилие и такъв акт, който да ни сплаши", коментира той.

Полицията призова хората да избягват обикновено натоварената зона, тъй като е започнала голяма операция.