Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди подкрепата на Вашингтон за форум, който има за цел да засили свързаността между държавите от Източна Европа и да подобри отношенията между региона и САЩ и ЕС, информира АП.

Тръмп писа до румънския президент Клаус Йоханис преди лидерите на 12-членната инициатива "Три морета" да се съберат, отбелязвайки, че форумът може да разшири инфраструктурата, бизнес връзките, да доведе до подсилване на енергийната сигурност и намаляване на търговските пречки.

"САЩ остават горди партньори в тези усилия...в този стратегически важен регион", пише американският лидер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, американският енергиен секретар Рик Пери, президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович и други държавни глави, включително Румен Радев, ще участват на двудневната среща на върха, на която ще обсъдят около 40 одобрени проекта, които имат за цел да засилят регионалната свързаност в транспорта, енергетиката и дигиталната област.

В същото време в Букурещ ще се проведе бизнес форум, на който ще участват банкери и други представители.

Инициатива "Три морета" е сътрудничество между страните членки на ЕС, разположени между Адриатическо море, Балтийско море и Черно море. Австрия е единственият член, който не е от бившия комунистически блок. Първата среща се проведе през 2016 г. Тръмп участва на втората среща във Варшава през 2017 г.