Доналд Тръмп знае, че губи. През последните дни американският президент е осъзнал тази мрачна прогноза, това коментираха пред "Политико" много близки до него хора, на фона на многото лоши проучвания и предупреждения от някои от най-непоколебимите му съюзници, че той е на път да остане еднократен президент.

Тръмп е в етап, който помощниците му описват като най-лошия момент от неговото управление, помрачен от всеобхватните критики заради отговора му на пандемията от коронавирус и общонационалните расови вълнения. Митингът му в Оклахома миналия уикенд, първият му от март, се оказа неловък проблем, след като той не успя да запълни залата.

Това, което трябваше да бъде лесно интервю с водещия на Fox News Шон Ханити в четвъртък, ужаси съветниците му, когато Тръмп предложи разтърсващ, неотговарящ отговор на прост въпрос относно целите си за втори мандат. Обикновено самоувереният президент мълчаливо призна, че може да загуби, когато каза, че Джо Байдън "ще бъде твой президент, защото някои хора може би не ме обичат".

В часовете след излъчването на интервюто, във вътрешния му кръг се появяват въпроси дали наистина го иска, когато става дума за преизбиране.

Тръмп има време за възстановяване и политическата обстановка може да се подобри за него. Но интервюта с много хора, близки до президента, показват усилия за преизбиране без посока - и един дефокусиран кандидат, който многократно подкопава сам себе си.

"Съгласно настоящата траектория, президентът Тръмп е в пропастта на едно от най-тежките избирателни поражения в съвременните президентски избори и най-лошото исторически, за действащия президент", заяви неговият поддръжник и бивши политически съветник Сам Нунберг.

Нунберг посочи национални проучвания, публикувани от CNBC и New York Times/Siena през миналата седмица, показващи, че Тръмп получава под 40% срещу Байдън.

Ако числата за Тръмп ерозират до 35% през следващите две седмици, Нунберг допълва, че "реално ще бъде изправен пред загуба на вот с 400 плюс глас и президентът ще трябва силно да преразгледа дали иска да продължи да се кандидатира за президент на републиканците."

Зад кулисите, Тръмп и неговият екип предприемат стъпки за коригиране на курса. През седмицата след митинга в Тулса президентът признава, че изостава, според трима души, запознати с неговите разсъждения. Тръмп заема по-практическа роля в кампанията и изразява готовност за повече хора към екипа. Неотдавна той провежда срещи, фокусирани върху усилията му в отделните щати.

Зетят на Тръмп, Джаред Къшнър, който ефективно ръководи кампанията от Белия дом, се очаква да играе още по-активна роля.

Мениджърът на кампанията на Тръмп, Брад Парскейл е обвинен неофициално за провала в Тулса. Някои хора се оплакват, че публично обяснява как 1 милион души са поискали билети, хвалба, която се провали, когато хиляди места бяха празни по време на речта на Тръмп.

Съюзници на Тръмп не харесват Парскейл, твърдят, че кампанията няма съгласувана стратегия и посока. Но хората, близки до президента, настояват, че засега си запазва поста. Тръмп, който посети Арлингтън, централата на Вирджиния преди няколко месеца, е впечатлен от изтънчеността на организацията.

Парскейл, който е дигитален стратег, получи някои подкрепления през последните седмици. Дългогодишният съветник на Тръмп, Бил Степиен получи допълнителни отговорности в кампанията, включително работа с политическия директор Крис Кар и Републиканския национален комитет относно избирателната активност. И Джейсън Милър, ветеран от кампанията през 2016 г. е върнат, за да бъде главен политически стратег.

Но тези вътрешни ходове са направили малко, за да успокоят републиканските брожения относно личното представяне на президента. Водещият на Fox News и любимец на Тръмп, Тъкър Карлсън откровено предупреди в шоуто си тази седмица, че президентът "може да загуби тези избори". Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, друг близък съюзник на Тръмп, каза пред репортери, че президентът трябва да наблегне "повече на политиката и по-малко на своята личност".

Екипът на Тръмп настоява, че процентите на президента задължително трябва да се подобрят, като засилва публичните си изяви и засилва атаките си срещу Байдън. 

Кампанията на Тръмп стартира мащабна телевизионна рекламна кампания срещу 77-годишния бивш вицепрезидент, включително споменавайки умствения му капацитет и близо 50-годишната му политическа кариера. Надявайки се да го дискредитира пред афро-американските избиратели, кампанията на Тръмп пуска реклами, които наблягат, че Байдън има централна роля в законопроекта за престъпността от 1994 г.

Тези рекламите се излъчват в редица щати, включително Джорджия, традиционно републикански цвят, където Тръмп внезапно се озова в битка за проценти. Очаква се и кампанията за паричните потоци да остане в ефира на телевизиите в множество ключови щати през.

Ветераните от първата президентска кампания на Тръмп оприличиха настоящото си затруднение с кошмарното лято на 2016 г., когато той се сблъска с множество скандали.

"Имаше подобни проблеми през 2016 г... Хилъри Клинтън можеше да е в Белия дом в момента. Джо Байдън е най-слабият кандидат на демократите за едно цяло поколение и ние го определяме по този начин", заяви говорителят на кампанията на Тръмп, Тим Мъртау. "Ние сме четири месеца преди деня на изборите и в края на краищата ще бъде ясен избор между невероятните постижения на президента Тръмп и половин век провали на Джо Байдън във Вашингтон, D.C."

Все пак съветниците на Тръмп признават, че за свалянето на процентите на Байдън ще е необходимо ниво на дисциплина, която Тръмп не демонстрира. Те искат Тръмп - който използва акаунта си в "Туитър", за да обижда и напада критиците си, от водещия на MSNBC Джо Скарбъроу до бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън - да спре да се съсредоточава върху незначителни неща, които не са особено важни за гласоподавателите.

Това че Байдън се покри по време на пандемията доста затруднява Тръмп да нанесе удар, коментират неговите съветници. Но републиканците настояват, че той и неговата кампания трябва да измислят нещо и то скоро.

"Ключовият фактор е, че Байдън успя да остане извън полезрението. Републиканците трябва да започнат да дефинират Байдън, да използват ресурси и усилия и последователни послания", заяви Дейвид Макинтош, президент на про-Тръмп клуба за растеж. 

Невиждано за президент на САЩ дъно за рейтинга на Тръмп

Невиждано за президент на САЩ дъно за рейтинга на Тръмп

40% одобряват управлението му