Пациент, болен от рак, е получил първия трансплантиран пенис в САЩ, съобщиха от бостънска болница, цитирана от АП.

Масачузетската болница потвърди, че Томас Манинг от Халифакс, Масачузетс, е получил нов пенис при 15-часова операция миналата седмица. Органът е взет от починал донор.

Първи за трансплантацията съобщи „Ню Йорк таймс”.

Доктор Къртис Кетруло, който води екипа, извършил хирургическата интервенция, заяви пред изданието, че до няколко седмици 64-годишният Манинг ще може нормално да уринира, а сексуалната функция е възможна до няколко месеца.

Ние сме предпазливи оптимисти”, каза пластичният хирург и добави, че „това са непознати за нас води”.

Американският вестник отбелязва, че голяма част от пениса на Манинг е премахнат заради агресивен и потенциално с фатални последици рак на пениса.

Самият реципиент заяви, че не е изпитал голяма болка по време и след процедурата. Ден след операцията е имало усложнение заради кръвоизлив, но оттогава Манинг се възстановява плавно.

Манинг, който е ерген, добави, че не е имал възможности за нови връзки след ампутацията.

Три години подготовка са били необходими преди да бъде извършена операцията. В нея са участвали около 40 медицински лица, включително 12 хирурзи.

Първата трансплантация на пенис в света беше извършена в ЮАР през декември 2014 година.

Мъж в Китай е бил подложен на подобна операция през 2005 година. Операцията изглежда е била успешна, но лекари обявиха, че две седмици по-късно мъжът е поискал да му махнат новия пенис заради психологически проблеми, изпитани от реципиента и жена му.