В писмо до ръководството на "Газпром" украинската компания "Нафтогаз" отказва да гарантира доставките на руски газ за Европа.

Това съобщи говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов.

Той заявява, че писмото на Киев може да бъде окачествено като шантаж не само спрямо Русия, но и спрямо страните в Западна Европа, тъй като според договора за транзит, той е в сила до 2010 година.

"Този новогодишен подарък, който получаваме под формата на фактически отказ за изпълнението на действащия договор за транзит и заплаха за конфискация на газ, предназначен за европейските потребители, можем да наречем само шантаж и по никакъв друг начин", подчерта Куприянов.

Той изразява учудване от писмото с оглед вчерашното изявление на Киев, включително на най-високо равнище, че Украйна гарантира непрекъснат транзит на руски газ в Западна Европа. Киев отказа да купува природен газ от "Газпром" по 250 долара за 1000 куб. м.

Допълнително днес официални източници от Украйна заявиха, че страната се е издължила напълно на "Газпром" и дори е превела авансово плащанията за месец декември.

От руска страна потвърдиха, че Украйна е превела 1 милиард и 522.8 милиона долара на компанията посредник между Киев и Москва RosUkrEnergo.

За това са известени представители на Европейската комисия, посочва ИТАР-ТАСС.
„Газпром" претендираше за 2,1 млрд. долара задължения.

Александър Медведев потвърди, че близо 1.6 милиарда долара са получени в „Газпром". По думите му това не означава, че целият дълг е платен от страна на Украйна, тъй като остават още глобите, „които не се начисляват ей-така просто, а според условията на сключените контракти".

Куприянов каза още, че при този развой на събитията, шансовете за сключване на ново споразумение с Украйна значително намаляват.

"Газпром" ще прекъсне доставките на газ за Украйна в 7 ч. по Гринуич на 1 януари, ако до полунощ не бъде подписан нов договор.

"Ако няма договор, не можем и няма да доставяме газ на Украйна", каза пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев.

Става въпрос за грубо нарушаване на подписания и действащ и в момента документ за транзит на руски газ в западна Европа", посочва още Куприянов и информира, че вече са проведени екстрени разговори с представители на Чехия, която поема ротационното председателство на ЕС от утре.

Според съобщения на руските медии на среща по този въпрос в Москва пристига премиерът на Украйна Юлия Тимошенко.

От своя страна представителят на министерството на енергетиката в Украйна Юрий Продан изрази съмнение в достоверността на писмото, получено от „Газпром".
"Аз такова писмо не съм виждал и се съмнявам, че писмо с такова съдържание може да бъде изпратено", посочва Продан пред Интерфакс.