Южна Корея обяви най-високото ниво на тревога за първи път заради епидемия от птичи грип, съобщават световни осведомителни агенции.

Това ще даде повече власт на правителството в приемането на мерки за справяне с епидемията, която вече доведе до избиването на повече от 10% от домашните птици в страната.

Първият случай на вируса H5N6 беше потвърден в средата на ноември, но през последните седмици е отчетено бързо разпространяване. Рекордни 16 милиона пилета и патици са изклани.

Предишната подобна епидемия в страната беше през 2014 година, когато близо 14 милиона птици бяха избити.

Най-високото ниво на тревога (общо 4 степени) позволява на властите да забранят движението на камиони с птици, да затварят магазини с птиче месо или ферми, както и ваксиниране на всички птици и дезинфекция на автомобили.

Това в същото време може да доведе до рязък скок на птичето месо и яйцата. В момента яйцата са с около 30% по-скъпи в сравнение с преди година.

Здравните власти са критикувани, че не са реагирали адекватно на проблема, който съвпада и с политическата криза, парализирала Южна Корея.

Няма случаи на заразени хора от вируса H5N6 в азиатската държава, въпреки че вирусът уби 6 души в Китай между 2014 и 2016 година.

По-рано тази година Световната здравна организация предупреди, че вирусът причинява "тежка инфекция" при хората.