Канада няма да премахне граничните ограничения, докато пандемията COVID-19 не бъде поставена под глобален контрол, заяви премиерът Джъстин Трюдо в интервю във вторник.

"Докато вирусът не бъде поставен под контрол навсякъде по света, няма да облекчим ограниченията по границите", каза Трюдо пред държавната телевизия CBC.

По отношение на продължаващите ограничения за несъществени пътувания между Канада и Съединените щати, Трюдо каза, че стокообменът между двете нации остава непокътнат, но че ограничението за пътниците е от решаващо значение в този момент.

Премиерът добави, че въпреки прогнозирания нов подход на Джо Байдън към пандемията, САЩ са далеч от овладяването на пандемията.

Без несъществени пътувания между Канада, Мексико и САЩ до 21 декември

Без несъществени пътувания между Канада, Мексико и САЩ до 21 декември

Забраната бе удължена

Канадското правителство в неделя удължи ограниченията за несъществени посещения на чуждестранни пътници до 21 януари, позовавайки се на нарастващия брой случаи на коронавирус в страната. Ограниченията за пътуване между Канада и САЩ остават в сила до 21 декември.

Всички несъществени пътувания между САЩ и Канада са спрени от 20 март.

Към вторник канадските власти са съобщили за над 380 000 случая на коронавирус и над 12 100 смъртни случая, свързани с вируса. Повече от 66 030 са активните случая в цяла Канада, според държавната агенция за обществено здраве.