Канадският премиер Джъстин Трюдо публикува в неделя изявление в чест на началото на еврейския празник Ханука.

"През следващите осем нощи семейства и приятели ще се съберат, за да запалят свещите на ханукия една по една, като напомняне, че заедно хората ще се молят, пеят и споделят истории на надежда, докато възпоменат чудото в Светия храм в Йерусалим ", каза Трюдо.

"Ханука е възможност да се размишлява върху житейските благословения и да се почете устойчивостта на еврейския народ пред огромни несгоди. Време е и да се признаят предизвикателствата, които все още срещат днес еврейските общности, включително неприемливи действия на антисемитизма. Такава омраза, независимо дали се случва в университетските кампуси или някъде другаде, няма място у нас или в нашия свят и ние винаги ще я осъждаме ", продължи той.

Днес, като признаваме значителния принос, който имат за нас канадските евреи, ние продължаваме да говорим против антисемитизма, където и да се случи. Заедно можем да продължим да изграждаме държава, в която празнуваме многообразието, състраданието и приобщаването, които са силата на Канада.

"От името на всички канадци, Софи и аз пожелавам на всички да празнуват благословена и спокойна Ханука. Хаг Ханука Самах ", завърши Трюдо.