Централната банка на Турция вдигна основния лихвен процент до 24% по време на среща за валутната политика на страната, съобщават агенции. Преди промяната лихвата беше на ниво 17,75%.

Банката подчерта, че е възможно приемане на допълнителни валутни мерки, ако е необходимо.

Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви

Ердоган разкритикува Централната банка на Турция за високите лихви

Турският лидер обвини банката за лихвите и инфлацията

След решението турската лира се стабилизира спрямо щатския долар.

Доларът изгуби 2,95% от стойността си спрямо турската валута, която е на ниво 6.1534 лири, докато еврото изгуби 2,97% спрямо лирата, достигайки 7.1572.

По-рано днес президентът на Турция Редежп Еродган нападна политиката на Централната банка, което доведе до обезценяване на лирата преди важното решение на банката.

Банката се очакваше да вдигне основния лихвен процент, за да успокои турбулентната икономика след обезценяването на лирата през последните седмици и покачването на инфлацията до почти 15%.

Но Ердоган, който е обвиняван от критици, че притиска независимата банка, обвинява Централната банка, че не успява да контролира инфлацията и отново изрази необичайното си виждане, че ниски лихви ще помогнат за намаляване на инфлацията.

"Основната лихва е причината, инфлацията е резултатът. Ако кажете, че "инфлацията е причината, лихвата е резултатът", вие не познавате този бизнес, приятели", добави Ердоган.