Екологични групи и активистката Грета Тунберг протестират срещу нови, по-строги правила, разглеждани от ЕС, които могат да забранят на веганските алтернативи на млечните продукти да използват описателни думи като "мляко" и "сирене" за пускане на пазара на своите продукти, съобщава "Индипендънт".

Изменението 171 и изменение 72 на Европейския парламент, които вече са приети в парламента, ще имат значителни последици както за тези, които продават растителни алтернативи на млечните продукти, така и за потребителите, които ги купуват.

Съществуващите закони вече са забранили термини като "овесено мляко" и "веганско сирене", но съгласно изменение 171 компаниите не трябва да се правят опити за "имитация" на съществуващи млечни продукти.

Това притесни производителите на овесено мляко, веганско сирене и други алтернативни продукти, които се опасяват, че може не само да им попречи да описват ефективно продуктите си, но ще доведе до забрани за опаковки, които приличат на опаковки на млечни продукти - например бутилки за мляко и кутии с кисело мляко .

Сега 21 организации, включително Greenpeace, WWF, The God Food Institute и Vegan Society, призоваха лидерите на ЕС да отхвърлят законо, който според тях "би въвел нови, ненужни и крайни ограничения върху етикетирането на растителни млечни продукти".

Те също така предполагат, че законодателството в крайна сметка може да подкопае други закони на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и насърчаване на биологичното разнообразие.

Грета Тунберг: Законът на ЕП за селското стопанство подклажда екологично разрушение

Грета Тунберг: Законът на ЕП за селското стопанство подклажда екологично разрушение

Природозащитници твърдят, че само 20% от планираните разходи

В писмото си, адресирано до португалското председателство на Съвета на ЕС, организациите казват: "Насърчаването на по-широкото приемане на растителна диета е ключово средство за постигане на целите на ЕС за емисии, намаляване на използването на земя и вода, както и предотвратяване на по-нататъшно намаляване на биологичното разнообразие в световен мащаб и лоши практики за хуманно отношение към животните".

"Неотдавнашно проучване на университета в Оксфорд установи, че без намаляване на емисиите от нашата хранителна система ще бъде невъзможно да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата", пишат те.

"Сега е моментът да подкрепяме растителния бизнес, а не да го ограничаваме. С научен консенсус, потвърждаващ, че растителната диета като цяло е по-добра за околната среда, правителствата трябва да насърчават консумацията на растителни храни и да подкрепят марките в тази област", обяснява Луиз Дейвис, ръководител на кампании, политики и изследвания във веганското общество. 

Грета Тунберг също се е прицелила в законодателството. Във вторник тя написа в Twitter: "Изпаднали сме в климатична и екологична ситуация. Какво да правим? Знам! Хайде да забраним на растителните млечни продукти да показват информация за алергени, които се продават в картонени кутии, като използват изображения на собствените си продукти и обясняват влиянието на храните върху климата. Това ще оправи нещата."

Говорителят за ЕС от Грийнпийс Джон Хайланд добави: "Предлаганата забрана за термини като "овесено мляко" или "соево кисело мляко" е свързана само с едно - поддържане на свръхконсумацията на промишлено произведени млечни продукти в Европа, за което учените ни предупреждават, че е катастрофа за природата и климата".

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

За Деня на Земята тя иска хората да се справят и с двете кризи едновременно