Номинираният за министър-председател на Тунис Хишем Мешиши обяви в понеделник състава на кабинета от независими технократи, които да се съсредоточат върху възраждането на тежко пострадалата икономика на страната, предаде "Ройтерс".

Мешиши е бил министър на вътрешните работи в правителството на Ели Фахфах. Президентът на Тунис Кайс Саид миналия месец го назначи за нов премиер, след като Фахфах подаде оставка заради твърденията за конфликт на интереси.

Министерствата на финансите, инвестициите и икономиката се обединяват в един отдел, ръководен от либералния икономист Али Коли, изпълнителен директор на Арабска банкова корпорация (ABC Bank) в Тунис.

Кабинетът трябва да спечели вот на доверие в парламента през следващите дни или да се изправи пред разпускането на парламента от президента и други избори, задълбочаващи нестабилността.

Властите се надпреварват да обезсмислят постоянните протести срещу широко разпространената безработица, липсата на инвестиции за развитие и лошото здравеопазване, електроенергията и водните услуги.

Западните страни приветстват Тунис за сравнително успешния му преход към демокрация след революцията през 2011 г., която сложи край на десетилетия на автократично управление.

Тунис е в политическа криза

Тунис е в политическа криза

Парламентът не успя да приеме правителство

Оттогава много тунизийци са се разочаровали поради икономическа стагнация, спад в жизнения стандарт и упадък на обществените услуги, докато политическите партии често изглеждат по-фокусирани върху оставането на служба, вместо да се справят с проблемите.

В зависимия от туризма Тунис икономиката се сви 21,6% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година поради коронавирусната криза.