Подобно нещо се случва за първи път от 65 години насам: през 2013 г. Гърция е успяла да постигне излишък по търговския баланс. Това положително развитие се дължи най-вече на рекордния оборот в гръцкия туристически бранш. - констатитра Дойче веле.

През 2013 година излишъкът по търговския баланс на Гърция е достигнал 1,24 милиарда евро, което отговаря на 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. От 1948-та насам - годината, откакто се води този вид статистика - винаги е бил регистриран дефицит, който непосредствено преди избухването на дълговата криза през 2008 е бил 15% от БВП.


12 милиарда евро от туризъм

Актуалното положително развитие се дължи най-вече на успешния туристически сезон. През 2013-та приходите в сектора достигат рекордното ниво от 12 милиарда евро, което представлява плюс от 12% в сравнение с 2012-та. Никой друг бранш не би могъл да осигури повече външни приходи на страната. Освен това за балансирането на нещата допринася и намалението във вноса - с 54% спрямо 2008! И ако преди шест години германският автомобилен концерн Порше е продал 424 от луксозните си лимузини в Гърция, то през 2013 техният брой е сведен само до осем. Роля изиграва и това, че кредиторите са се отказали от половината от дължимите им лихви.


Какви са прогнозите за Гърция?

Експертите са на мнението, че положителното развитие ще продължи. "През 2014 очакваме нов излишък в търговския баланс", казва икономистът Платон Монокросос. "Вносът ще остане слаб, докато туризмът и износът ще продължат да се развиват добре", прогнозира той.

Дали тенденцията ще се задържи, зависи от конкурентоспособността на страната. "Заплатите трябва да се ориентират съобразно ръста в производителността", казва Монокросос. Освен това трябва да се вземат мерки за по-интензивното заместване на вносните продукти с местни. Коментарът на анализатора Крейг Ерлам, цитиран от "Евронюз", пък гласи, че макар тенденцията да е положителна, Гърция още длъго време ще трябва да се бори с рекордната безработица от 28 процента, която намалява много бавно.

Прогнозите на Европейската комисия са, че през 2014-та година за първи път от 6 години насам ще бъде отбелязан минимален ръст в гръцкия брутен вътрешен продукт - 0,6 процента.