Турската лира удари рекордно дъно спрямо щатския долар. На борсите има притеснение от въздействието на коронавирус кризата върху турската икономика и политиките на Анкара, информира АФП.

Лирата се търгуваше на ниво 7,23 спрямо долара, обезценявайки се с 0,6% малко преди 10,00 часа по Гринуич. Това понижение изпрати турската валута в територия, невиждана от валутната криза през 2018 г., когато Турция сериозно обтегна отношенията със САЩ.

Великобритания получи 400 хил. неизползваеми хирургически престилки от Турция

Великобритания получи 400 хил. неизползваеми хирургически престилки от Турция

Половината от поръчаното защитно облекло е докарано на Острова от Кралските ВВС

Турската лира изгуби 17% от стойността си спрямо щатския долар от началото на 2020 г.

Но финансовият министър на страната Берат Албайрак се опита да увери инвеститорите на видеоконференция в сряда, че резервите на Турция са повече от адекватни.

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли варианта да поискат помощ от Международния валутен фонд. Вместо това правителството се надява на суап линия със системата на Федералния резерв. Албайрак каза, че Анкара е в контакт с другите страни членки на Г-20 за подобни действия.

В Турция готвят строги мерки за края на месец май

В Турция готвят строги мерки за края на месец май

Ограниченията ще са в сила за Рамазан Байрама

Но миналата седмица американският посланик в Турция Дейвид Сатърфийлд изглежда попари надеждите на Анкара за онлайн среща на Атлантическия съвет. Той отбеляза, че има финансови и валутни изисквания и условия, които не са политически свързани.

Вчера Анадолската агенция обвини финансовите институции в Лондон в "манипулиращи атаки" срещу лирата.