Около 50 радикали от турски произход нападнаха църквата "Свети Антоний Падуански" във Виена. Те организираха погром в храма и избягаха, пише вестник "Куриер", позовавайки се на данни от местната полиция.

Според вестника млади хора ритали църковните прибори, крещейки религиозни лозунги. Оскверниха олтара и изповедалнята.

Отбелязва се, че енориашите и духовенството не са пострадали. Извикали полиция, но нападателите успели да избягат.

Инцидентът е бил заснет на видео, благодарение на което служителите на реда успяха да идентифицират някои от радикалите. Полицията ги издирва.

"Ще защитим християнската общност с всички сили. Веднага инструктирах генералния комисар по обществената сигурност да уведомява всички полицейски участъци за текущи събития и да засили контрола върху публичното пространство ", коментира инцидентът австрийският вътрешен министър Карл Нехамър.

Канцлерът Себастиан Курц от своя страна заяви, че австрийските власти ще направят всичко възможно, за да защитят християнските църкви и ще продължат да се борят срещу "политическия ислям".

По-рано беше съобщено, че на 29 октомври, близо до църквата Нотр Дам в Ница, мъж с нож е нападнал хора, крещейки ислямски религиозни лозунги. Полицията го е задържала. Трима души станаха жертва на нападението, включително християнски свещеник. Една от жертвите е обезглавена. Броят на ранените не е посочен. Случаят се води от антитерористичния комитет на френската прокуратура.