Турция издаде постановление за условното освобождаване на 38 хиляди души от затвора. Това заяви правосъдният министър на страната, цитиран от АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че очевидно с мярката се цели освобождаване на затворнически килии за хиляди хора, които бяха арестувани по време на разследването на неуспешния опит за преврат.

Постановлението позволява освобождаването на осъдени на две или по-малко години затвор, а също така тези, които са излежали половината от присъдата си могат да бъдат помилвани. Мерките не засягат някои групи затворници: хората, които са осъдени за убийство, домашно насилие, сексуален тормоз, тероризъм и други престъпления срещу държавата.

Мерките няма да се прилагат за извършени престъпления след 1 юли, изключвайки всички хора, които по-късно са осъдени за участието в опита за пуч.

Правосъдният министър Бекир Боздаг написа в „Туитър”, че мерките ще доведат до освобождаването на 38 хиляди затворници. Той поясни, че те няма да бъдат помилвани или да получат амнистия, а условно освобождаване.

35 хиляди души бяха задържани в седмиците след опита за преврат на 15 юли, при който загинаха 270 души. 17 хиляди остават в ареста и ще бъдат съдени. Сред тях има хиляди военнослужещи, полицаи, съдии и журналисти. Други десетки хиляди бяха уволнени от различни държавни постове, включително в правораздаването, медиите, образованието, здравеопазването, армията и местните правителства.

Междувременно Ройтерс информира, че Турция е издала две постановления за уволнението на повече от 2 хиляди полицаи и стотици военнослужещи, както и ръководители на телекомуникационни органи.

На 21 юли властите освободиха 2 360 полицаи, повече от 100 военнослужещи и 196 служители от телекомуникационния орган BTK.