С тържествена церемония в Истанбул бе открит третият мост „Явуз Селим“ над БосфораЦеремонията бе пряко предавана по телевизия NTV.

Лично президентът Таип Ердоган участва в събитиетоq поздрави и благодари на всички, участвали в строителството на съоръжението.

В словото си той подчерта, че за трети път Турция съединява Европа и Азия.

На откриването присъстваха и много чуждестранни гости, включително и българският премиер Бойко Борисов. Сред гостите са и президентът на Македония Георге Иванов, председателя на Народното събрание на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, кралят на Бахрейн Хамад ибн Иса ал Халиф.

"Има и такива, които не вярваха, че този мост ще бъде построен, които ни се присмиваха. Но ние не се отклонихме от пътя и го направихме. Вие – народът, който на 15 юли се изправиха срещу изтребителите F-16, вие сте народ, достоен за такива шедьоври. Отново съединихме континенти“, заяви Таип Ердоган през множеството. Той определи моста като „инженерно чудо“.

Турският президент обяви и че в момента се подготвя строителство на мост над пролива Дарданелите.

"Това не е просто мост. Това е произведение на изкуството, инженерно чудо, най-широкият мост в света, най-дългият мост, по който ще върви влак.

Създаването на такъв мост – това е достойно дело за нашата страна, за нашия народ. Този мост ще обслужва не само Истанбул, това е мост – връзка между Европа и Азия“, заяви и премиерът Бинали Йърдаръм.

Мостът ще бъде открит за движение от утре. Таксата за преминаване е три долара, но до 31 август то ще е безплатно.
Мостът е с 10 ленти за движение – осем за автомобилен транспорт и две за влаковите линии. Ширината му е 59 метра. Височината му 322 метра.

Новият, трети мост е наречен на султан Явуз Селим, деветият султан на Османската империя.

Първата копка бе направена през май 2013 година отново в присъствието на държавните ръководители.