Европейската комисия обяви, че правителството на Турция подкопава икономиката си, демокрацията и унищожава независимите съдилища, което все повече отдалечава Анкара от еврочленство, информира "Ройтерс".

Обвинявайки "прекалената" централизирана президентска власт за влошаването на условията със свободата на словото, положението в затворите и Централната банка, Комисията подчерта, че правителството също излага Турция на "бърза промяна в настроението на инвеститорите".

Европейският съюз е сериозно притеснен от продължаващото негативно развитие по отношение на върховенството на закона, основните права и правосъдието, на което Турция не е отговорила адекватно, се посочва в годишния доклад на Комисията за страната.

Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС реално са спрени, се подчертава в доклада.

Турция започна преговори за еврочленство с Брюксел през 2005 г. след икономически и политически реформи, които я направиха важна развиваща се пазарна икономика и търговски партньор. Преговорите обаче спряха след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. и предприетата от президента Реджеп Ердоган чистка.

Турция продължава сериозно да се връща назад, наблюдавано от опита за преврат през 2016 г., отчита Брюксел.