Турция свали прокюрдски кмет след арестуването му заради протести със загинали през 2014 г. Той е заменен от назначен от държавата управител като част от мащабна кампания срещу лявата група, информира АФП.

Кметът на град Карс Айхан Билген от прокюрдската Демократична партия на народите бе задържан миналия петък, когато прокуратурата издаде 82 заповеди за арест на заподозрени лица, които са участвали в антиправителствени протести, при които са загинали 37 души.

От 65 кметове от прокюрдската партия, избрани през март 2019 г., 48 са заменени от неизбрани от хората политици. Някои от свалените прокюрдски кметове са задържани по обвинения в тероризъм.

Демократична партия на народите е втората най-голяма опозиционна партия в Турция, но правителството я обвинява, че е политически фронт на кюрдските екстремисти. Партията отрича да има някакви терористични връзки и подчертава, че е атакувана, защото твърдо се противопоставя на държавния глава Реджеп Ердоган.

Вътрешното министерство съобщи, че Билген е обвинен в подриване на обединението и териториалната цялост на държавата. Допълва се, че е заменен от Тюркер Оксуз.

Билген коментира в сряда, че ще подаде оставка, без значение дали ще бъде арестуван, или ще бъде освободен, за да позволи на градския съвет да избере кмет. Но седем градски съветници от прокюрдската партия са отстранени от вътрешното министерство, след като бяха задържани от полицията, което осуетява избор на нов кмет.

Анкара твърди, че Демократичната партия на народите се е присъединила към протестиращите през 2014 г. Тогава кюрдите излязоха по улиците заради отказа на Турция да спре атаките на "Ислямска държава" срещу кюрдите в северния сирийски град Кобане.