Отговорът на турския президент Реджеп Ердоган срещу преврата и лошите условия в затворите в Унгария и Румъния са довели до 23% увеличение на жалбите до Европейския съд по правата на човека на годишна база, пише "Гардиън".

В ежегодния си доклад съдът отбелязва, че "много голям брой жалби" от Турция в края на 2016 година след неуспешния опит за преврат са допринесли за най-голямото увеличение на жалбите през последните пет години.

Турция обяви извънредно положение през юли, което позволява на правителство да ограничава някои човешки права.

Румъния и Унгария имат проблем със свръхнаселени затвори години наред. Статистиката показва, че ситуацията се е влошила в тези две държави.

Миналата седмица президентът на съда Гуидо Раймонди разкри, че е регистрирано 108% увеличение на жалбите от Румъния и 95% на случаите от Унгария.

В Румъния правителството предложи помилване на хиляди затворници с цел разрешаване на тежката ситуация. Обаче управляващите социалдемократи бяха обвинени, че се опитват да изкарат от затвора свои съюзници.

Хиляди протестираха в Букурещ срещу тези действия.

Европейският съд по правата на човека е излязъл с 993 решения през 2016 година. Най-много решения са взети за жалби от Русия (222), Турция (77), Румъния (71), Украйна (70), Гърция (41) и Унгария (40).

Нарушенията през 2016 година са свързани с правото на свобода и сигурност (286), нехуманно отношение (193) и право на справедлив процес.