Турските власти задържаха предполагаем боец на "Ислямска държава" ​​от руски произход, който според информация е планирал да използва дрон, за да свали американски самолет от въздушната база "Инджирлик", съобщава Dogan News Agency, цитирана от Ройтерс.

"Доган", цитира служители по сигурността, които съобщават, че Ренат Бакиев, който е с руска националност е задържан, след като полицейско наблюдение е показало, че той разузнава южния град Адана, където се намира базата, с цел да извърши атаката си.

Бакиев казал на властите, че е член на ислямската държава и планира да използва дрон, за да свали американски самолет и да извърши атака срещу американци.

Властите съобщават, че той също така е разузнавал организация на религиозното малцинство Алеви в Адана. Той описва Алеви като "врагове на Аллах" и критикува президента Тайип Ердоган, докато е разпитван.

Турция е партньор в ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава, осигурявайки на коалицията достъп до въздушната база "Инджирлик", откъдето се извършват удари срещу бойците.

Турция е задържала над 5 000 заподозрени от "Ислямска държава" и е депортирала около 3 290 чуждестранни бойци от 95 различни страни през последните години, според турски официални лица.

Също така е отказала достъп до страната на най-малко 38 269 лица.