Бивш съветник на президента на Турция Реджеп Ердоган заплаши, че Турция ще пусне бежанците към Европа, ако Европейският парламент вземе „грешно решение” при разглеждането на предложенията на Европейската комисия да отпаднат визите за турци, цитиран от „Блумбърг”.

Заплахата на Бурхан Кузу, който е високопоставен член на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция, идва на фона на растящите съмнения около споразумението между ЕС и Турция за спиране на безпрецедентния приток на мигранти от Близкия изток и Африка към Европа.

Брюксел предложи на Турция визова либерализация, финансова помощ и перспективи за подновяване на преговорите за еврочленството на турската страна, а в замяна Анкара се съгласи да приема връщаните от съюза бежанци.

По-рано днес беше съобщено, че Европейският парламент няма да дебатира въпроса за визова либерализация за Турция както беше запланувано за днес, тъй като иска първо Анкара да изпълни всички 72 критерии на съюза.

ЕП спря разглеждането на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Турция

ЕП спря разглеждането на въпроса за предоставяне на безвизов режим на Турция

Мартин Шулц обяви, че ще започнем работа по въпроса

Ако вземат грешно решение, ние ще изпратим бежанците”, написа Кузу в „Туитър”. В телефонно интервю за „Блумбърг” той добави, че ако Турция отвори вратите, Европа ще пострада тежко.

През април 2 987 мигранти са пристигнали в Гърция в сравнение с 26 971 през март и 57 066 през февруари, според данни на ООН.

Кузу подаде оставка като съветник на Ердоган, за да стане депутат от управляващата партия. Той обаче каза, че все още действа като „почетен съветник”, макар че не е в екипа на президента и не получава заплата. Преподавател по конституционно право Кузу преди оглавяваше парламентарната комисия, която работи по промени в конституцията на страната.