Лидерите на държавите от ЕС ще обсъдят как да завършат преговорите с Великобритания за Брекзит по време на срещата си в Австрия в четвъртък, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Ройтерс".

Предупреждавайки, че все още има риск от провал на преговорите, Туск подчерта, че на работния обяд в Залцбург евролидерите ще бъдат запознати със ситуацията от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей се оттегли.

В поканата си до евролидерите, публикувана от Европейския съвет, Туск предлага на 27-те държави да се фокусират върху три въпроса.

Първо, те ще обсъдят колко подробности да бъдат включени в политическата декларация към договора за напускане на Великобритания, очертавайки формата на бъдещите отношения в търговията, сигурността и други въпроси. Колкото по-малко неща договорят, толкова по-кратка ще е декларацията.

Второ, те ще обсъдят как да организират последната фаза от преговорите за Брекзит, включително е възможно организиране на още една среща на Европейския съвет през ноември.

Дипломати обявиха, че се очаква евролидерите да проведат специална среща за Брекзит в Брюксел в средата на ноември.

Трето, евролидерите ще обсъдят най-спорния въпрос - за границата с Ирландия.

"Нека ви припомня, че ограничаването на щетите, причинени от Брекзит, е наш общ интерес. За съжаление все още е възможно сценарий без споразумение. Но ако всички действаме отговорно, ние можем да избегнем катастрофа", подчертава Туск.