Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск се присмя на Доминик Къмингс, информира Би Би Си.

През последните дни името на Къмингс е основна тема на Острова, след като бившият шеф на Vote Leave, кампанията за пускане на ЕС, е обвиняван в нарушаване на карантината и мерките в борбата с коронавирус. Къмингс пътувал 460 километра от Лондон до Дъръм, за да посети роднини. Къмингс е сред топ съветниците на премиера Борис Джонсън.

Първа оставка в кабинета на Джонсън заради скандала около Къмингс

Първа оставка в кабинета на Джонсън заради скандала около Къмингс

Тя е свързана с възникналия скандал около съветника на Джонсън

Къмингс и правителството на Великобритания твърдят, че не са нарушили законите, но това не попречи на Туск да се подиграе.

"Това очевидно е правило на Къмингс и на неговите Брекзит приятели: те излизат, когато трябва да останат", написа полският политик в "Туитър".

Междувременно социологическо проучване на YouGov, цитирано от "Политико", показва, че повечето британци вярват, че топ съветникът на Джонсън трябва да подаде оставка.

71% от анкетираните смятат, че Къмингс е нарушил правилата за карантина, а 59 на сто вярват, че той трябва да подаде оставка.

По-рано днес беше съобщено за първа оставка в правителството на премиера на Великобритания Борис Джонсън заради случая със съветника му.