Европейското бъдеще на Полша е несигурно, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава Ройтерс.

Управляващите консерватори се стремят да разширят своите правомощия, което доведе до криза в отношенията с Европейската комисия и предизвикаха един от най-големите вътрешнополитически конфликти, откакто Полша свали комунизма през 1989 г.

"Днес има въпросителна за европейското бъдеще на Полша", заяви Туск, министър-председател на Полша до 2014 г., пред репортери, след като свидетелства във Варшава по дело, свързано с катастрофата на самолета за 2010 г., която убива президента Лех Качински и още 95 души.

Туск разпитван от прокуратурата за катастрофата край Смоленск

Туск разпитван от прокуратурата за катастрофата край Смоленск

При инцидента загина полският президент Лех Качински

"Разбирам емоциите на поляците, които са загрижени за съдилищата или бъдещето на Полша в ЕС", коментира Туск.

Въпреки че някои поляци гледат на съдебната си система като корумпирана и доминирана от начините на мислене от комунистическата епоха, други виждат усилията за реформиране.

"Има много проблеми, в които действията на полското правителство изглеждат доста противоречиви от гледна точка на целия ЕС, включително понякога и в Будапеща", допълва Туск. Унгария, която обикновено е съюзник на Полша, гласува за преизбирането на Туск на най-високопоставения европейски пост през март.

Туск също критикува правителството за сечта в древна гора гора, въпреки решението на евросъда.

Полша продължава сечта на древна гора въпреки решение на евросъда

Полша продължава сечта на древна гора въпреки решение на евросъда

Според тях изсичането на дърветата е с търговска цел

Съдът на Европейските общности нареди да се спре незабавно добиването на дървен материал миналата седмица, като коментира, че отношението на Варшава към случая намеква за "прелюдия към обявяването, че Полша няма нужда от Европейския съюз, а Европейският съюз няма нужда от Полша".