Сатоси Уемацу – човекът, който нахлу в дом за хора с увреждания в японския град Сагамихара и уби 19 души, е заявил пред следователите, че с действията си е „спасявал тежкоболни с много заболявания”.

Докато се намираше в полицейски автомобил, Уемацу жизнерадостно се усмихваше на журналистите.

През първата на нощ на разпити нападателя заявявал, че искал да спаси тежкоболни хора с много проблеми и не изпитва никакво съжаление, нито разкаяние.

В същото време той е заявил, че би искал от цялото си сърце да се извини пред семействата на убитите, затова, че ги е стресирал с внезапната раздяла.

26-годишният Сатоси Уемацу нахлу в дом за лечение на хора с увреждания и уби с нож 19 души. Още 26 пациенти бяха ранени. Убиецът сам се предаде на полицията с признание за извършеното.

Стана ясно, че Уемацу е работил в институцията от края на 2012 година до февруари 2016 година, като е напуснал с мотив „лични причини”. Той неведнъж е заявявал и преди, че евтаназията е необходима за умствено изостанали хора. Уемацу е изпратен за лечение.

26-годишният мъж е автор и на писмо, входирано в долната палата на японския парламент, с което иска да се приеме закон за евтаназия на инвалидите с довод, че този акт ще позволи да се избегне трета световна война. В текста си Уемацу предупреждавал, че е способен да убие 470 инвалиди.  

По време на принудителното му лечение анализи са доказали, че Уемацу е употребявал марихуана. Няма други следи за употреба на други наркотици.