Убийствени жеги принудиха властите в райони на САЩ да отменят полети и лекари да призоват хората да бъдат внимателни. Гореща вълна с температура до 49 градуса по Целзий връхлетя част от югозападните американски щати, съобщава АП.

В Аризона са отчетени най-високи температури, но вълната е усетена също в Невада и Калифорния. Прогнозата за днес в Лас Вегас е 47 градуса по Целзий. Предупреждения за жеги има почти в цяла Калифорния.

Националната метеорологична служба прогнозира 49 градуса по Целзий и по-висока температура във Финикс - нещо невиждано за последните повече от 20 години в пустинния град.

Когато температурите се покачат, полетите също са засегнати. American Airlines отмени близо 40 полета за днес във Финикс заради жегата. Компанията също позволи на пасажерите в града да променят полетите си след сряда без допълнителна такса.

Говорител на превозвача поясни, че малки регионални самолети не могат да летят при температура над 47 градуса по Целзий. По-големите самолети на Boeing и Airbus могат да летят при по-висока температура, но компаниите трябва внимателно да следят масата на самолетите по време на жегата, особено при излитане при подобни екстремни условия.

Във Финикс и Лас Вегас често термометърът достига до 43 градуса по Целзий, но рядко надвишава 46 градуса.