Великобритански учени са получили зелена светлина за извършване на генетична модификация на човешки ембриони, съобщава Би Би Си.

Това е първия път, в който национален регулаторен орган одобрява въвеждането на такава технология.

Проучването ще бъде извършено в Института „Франсис Крик” в Лондон. То цели да осигури по-задълбочено разбиране за най-ранните моменти на човешкия живот.

Ще бъде незаконно учените да имплантират модифицирани ембриони на жена.

Съществуват опасения, че използваната технология ще отвори вратата за дизайнерските или ГМО-бебета.

ДНК-то е планът на живота – инструкциите за създаването на човешкото тяло. Редактирането на гените позволява точно манипулиране на ДНК.

Експериментите ще се случват в първите седем дни след оплождането. През това време ние минаваме от оплодено яйце в структура, наречена бластоцист, съдържаща 200-300 клетки. Изследването ще се ръководи от д-р Кати Ниакан, която е прекарала десетилетие в изследване на човешкото развитие.

По-рано тя обясни защо е подала молба за редактиране на човешки ембриони: „Ние наистина бихме искали да разберем гените, които са необходими за човешкия ембрион, за да се развие успешно в здраво бебе”. По думите й причината, поради която това е толкова важно, е, че абортите и безплодието са изключително чести, но причините за тях не са много добре разбрани.

Регулаторът по човешко оплождане и ембриология е дал одобрение и експериментите могат да започнат в следващите няколко месеца.

Целта на революционната технология за редактиране на гени е учените да могат да поправят дефектен ген.