Учени установиха "рецептите" за създаването на две ваксини срещу COVID-19, използвайки остатъци във флакони за боклука. Информацията за иРНК последователността е публикувана на Github, онлайн платформа за софтуерен код, пише "Гардиън".

Учените от Станфордския университет са успели да установят последователността на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Експерти коментират, че публикацията ще помогне на учените по света по-добре да установяват при тестване на проби дали те гледат последователността на COVID-19 вируса или ваксини, защото могат дадат фалшиво положителен тест.

Учените казват, че са успели да съберат малко количество ваксини от флаконите, които така или иначе са за изхвърляне. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ е дала зелена светлина за проучване.

Последователността на ваксината на Pfizer/BioNTech вече е публично достояние, което означава, че учените могат да проверят работата им, но последователността на ваксината на Moderna не бе публикувано до този момент.

Учените отбелязаха, че публикацията им ще бъде полезна за изследователите бързо да установят последователността, която проверяват дали е от инфекция или с терапевтичен произход - да се направи разлика между РНК от ваксината и РНК на вируса.