Момиче, за което се съобщава, че е на 11 или 12 години, е стреляло и ранило други двама ученици и служител в училище в американския щат Айдахо, съобщава полицията, цитирана от БиБиСи.

Ученичката е в шести клас и е донесла пистолет в средното училище "Ригби". Очаква се тримата ранени да оцелеят, казаха служители.

Учителка успява да обезоръжи момичето и да я задържа, докато полицията не я прибере, съобщиха властите. Все още не е ясен мотивът за стрелбата.

Момичето "извади пистолет от раницата си и стреля няколко пъти вътре в училището и навън", коментира шерифът на окръг Джеферсън Стив Андерсън и добави, че момичето е от близкия град Айдахо Фолс.

Инцидентът се разследва от ФБР и местните правоохранителни органи.

Трима ранени при нападение в училище в САЩ

Трима ранени при нападение в училище в САЩ

Нападателят бе задържан след атаката в щата Айдахо

Д-р Майкъл Лемън, медицински директор по травми в Регионалния медицински център на Източен Айдахо, коментира на пресконференция, че простреляните ученици все още са в болница и един от тях може да се нуждае от операция.

"Със съдействието на други гимназии сме провеждали учения за такива стрелби, ситуации с масови жертви и затова нашата система беше подготвена за това, когато се случи", обясни той.

Чад Мартин, местният училищен ръководител, каза, че училищата в цялата област ще бъдат затворени в петък и ще има  съветници на разположение. "Днес имахме най-лошия кошмар, с който може да се сблъска училищен район. Дори и да се подготвяте за това, никога не сте наистина подготвени."

Президентът Джо Байдън наскоро обяви първите си стъпки от встъпването в длъжност за затягане на контрола на оръжията след поредица от масови стрелби.

Той включва усилия за определяне на правила за определени оръжия, засилване на проверките на миналото и подпомагане на местното предотвратяване на насилието. Миналия месец Байдън определи нивото на насилие с оръжия в САЩ като "международен срам". 

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

Байдън обяви насилието с оръжия в САЩ за "международен срам", взима мерки

"Насилието с оръжие в тази страна е епидемия"