Училищата в Кипър се отварят за присъствени занимания с рекорден брой учители под карантина заради коронавируса, съобщи БНР. Според новите правителствени мерки всички ученици, преподаватели и останалите служители трябва да представят днес отрицателен резултат от тест, направен преди не повече от 48 часа.

"Безпрецедентен" брой учители са под карантина с положителен резултат за коронавирус или защото са били в контакт със заразени, или поради необходимост да останат вкъщи с непълнолетните си деца, които са в самоизолация, обяви образователният министър Продромос Продрому в неделя.

Около 530 преподавателски места трябва да се попълнят спешно - за повечето от тях са осигурени заместници за понеделник. Очаква се около 1/3 от учениците да отсъстват днес, защото са заразени или контактни, според Федерацията на родителите в средното образование.

Синдикатите в сектора изразиха опасения, че присъствените занимания се възобновяват в разгара на пандемията при недостиг на учители и недостатъчни мерки за защита на децата.

По-строги здравни изисквания срещу разпространението на коронавируса се въвеждат в училищата от днес. Всички ученици от началните и средните класове, без ваксинираните и преболедувалите, трябва да се тестват два пъти седмично. За по-добра организация и облекчаване на родителите и учениците изследването ще става на място, с мобилни звена на здравното министерство. Целта е училищата да останат отворени и безопасни, без да се преминава на дистанционно обучение, подчерта министър Продромос Продрому.