Осколки от граната са били намерени в Белфаст, след като хвърлен предмет, ударил полицейски джип, беше определен от полицията в Северна Ирландия като "опит за убийство или нараняване на полицейски служители", съобщават британските медии.

От полицията уточниха, че "силен взрив" е бил чут, след като колата е била ударена с граната в западната част на северноирландската столица около 2 часа тази нощ местно време (5 часа българско).

Полицаите в джипа не са пострадали, а по автомобила няма щети.

Смята се, че дисиденти републиканци са отговорни за случката.

От полицията в Белфаст определиха станалото като "отвратителен акт". Допълниха, че полицаите в района са провеждали "рутинни патрули", когато гранатата е ударила автомобила.

"Полицейска операция беше незабавно проведена, за да се гарантира безопасността на всеки в района. Осколките от гранатата са намерени и занесени за криминалистични изследвания", допълниха от местната полиция.

От полицията призоваха обществеността за информация.

От полицията изтъкнаха, че атаката е "ярко напомняне за стреса и напрежението" на полицейската служба.

От Полицейската федерация на Северна Ирландия заявиха, че обществото трябва да "изолира" онези, които искат да ни "върнат назад към миналото".

Новата ИРА е националистическа група, която е твърдо против Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на близо 30-годишния период на насилие и терористични атаки в Северна Ирландия. През последните няколко години Новата ИРА извърши няколко терористични атаки в региона. По-конкретно на 22 февруари 2017 г. нейните бойци се опитаха да взривят полицейска кола в Лондондери.

През 1970-те и 1990-те години в Северна Ирландия имаше сблъсъци между местни католици и протестанти, придружени от терористични атаки. Атаки имаше също и през настоящото десетилетие.

На 17 октомври Лондон и Брюксел постигнаха ново споразумение за Брекзит след проточили се преговори. Смята се, че прокарваният от британското правителство Брекзит ще доведе до възобновяване на насилието в Северна Ирландия и сепаратистките действия.