Украйна изпраща на конкурса "Евровизия" кримската татарка Джамала. Тя ще представи Киев с песента "1944" - изпълнение, което мнозина възприемат като провокация към Русия, се казва в коментар на Дойче веле.
Дали песента няма да бъде изключена?

Изборът на украинския представител за тазгодишното издание на "Евровизия" едва ли можеше да бъде по-политически. Джаз певицата Джамала се класира на първо място сред конкурентите си в Киев. Със сълзи в очите тя изпълни собствената си композиция "1944", в която става дума за депортацията на кримските татари по Сталиново време.

Джамала, чието истинско име е Сузана Шамаладинова, пее за историята на своята прабаба, която е била депортирана заедно с петте си деца, докато мъжът ѝ се биел на фронта срещу нацистите. 32-годишната изпълнителка твърди, че не иска да прави политика с песента си. "Става дума за моето семейство и за моите корени", казва тя. Джамала обаче вероятно знае много добре, че всеки, който чуе песента ѝ, веднага ще направи връзка с анексията на Крим през 2014 година.

Само два дни след като Джамала спечели украинската надпревара за "Евровизия", в социалните мрежи избухна ожесточена дискусия. В руския вариант на Фейсбук vk.com немалко коментатори питат: Колко политически трябва да бъде конкурсът "Евровизия"? С право ли Русия е изправена на позорния стълб? Четейки коментарите обаче, човек остава с впечатлението, че много от тях са писани от тролове по поръчка на Кремъл.


Поздравления и омразни тиради

Мнозина юзъри насочват коментарите си директно към джаз певицата от Киев. И докато едни бурно я аплодират, други я засипват с омразни тиради. Някои твърдят, че тя нямала никакъв певчески талант. Други пък критикуват сценичното ѝ поведение и облекло. А една потребителка на vk.com поства песента на Джамала заедно с архивни кадри от депортацията на кримските татари преди 71 години: по заповед на Сталин, след битката за Крим в Централна Азия са депортирани 181 000 кримски татари, заподозрени като колаборационисти.

И в германските сайтове се води разгорещен спор по темата. Сайтът на обществено-правната телевизия АРД tagesschau.de обобщи мненията на коментиращите в социалните мрежи: "Това е втората депортация на кримските татари. Първата извърши Сталин, а сегашната - Путин", пише един юзър на име AWACS; потребителят ADELANTE пък пише следното: "Днешна Русия би сторила добре, ако се дистанцира от заповедите на Сталин и от депортациите. Защото диктаторът грубо е нарушил международното право и човешките права"; визирайки анексията на Крим преди две години, NIKIOKO пише: "В Крим не беше извършено гласуване, а нарушаваща международното право анексия от нередовни руски войски"; JON DO пък смята, че музиката пасва на конкурса "Евровизия", както и че текстът е творчески вик за помощ. "За съжаление, оправдан", пише той; "Абсолютно неприемливо е една песен да бъде използвана за подклаждане на един актуален конфликт", пише пък FRANKD; AGENT LEMON смята, че това е евтина антируска полемика и пита: "Може би идната година руснаците трябва да пеят за обсадата на Сталинград, германците за бомбардировките над Дрезден, а австрийците за обсадата на Виена от османлиите?"


Дали песента ще остане в конкурсната програма?

Песента на Джамала започва с думите: "Когато дойдат чужди хора в къщата Ви, избиват всички и твърдят, че не са виновни..." Текстът напомня за насилието от 1944 година. Организаторите на "Евровизия" все още не са изразили становище. Според регламента, от конкурса могат да бъдат изключени песни с политически послания. Такъв беше случаят с грузинската песен "We don't wanna put in" през 2009 година, която беше забранена от организационния комитет. Същото може да се случи и с украинската песен "1944". В такъв случай Джамала ще трябва да пренапише текста или да изпее друга песен. Финалът на конкурса "Евровизия" е на 14 май в Стокхолм.