Киев съобщи, че ще изпрати самолети за овладяване на голям пожар, възникнал след експлозии в склад с боеприпаси в Северна Украйна, информира АФП.

Украйна подозира саботаж в склада с взривените боеприпаси

Украйна подозира саботаж в склада с взривените боеприпаси

Повече от 12 000 души са евакуирани

Повече от 12 000 души са евакуирани след възникване на експлозии и пожар в склад с боеприпаси до село Дружба във вторник сутринта.

Службите за сигурност обявиха, че разследват "възможен саботаж" в обекта, който е на около 135 километра североизточно от Киев, намеквайки, че може да е замесена Русия.

Изпратени са няколко самолета за овладяване на пожара, каза украинският военен министър Степан Полторак на среща на кабинета.

Все още излиза дим от склада с боеприпасите, но мисля, че ние ще успеем да го спрем скоро, добави той.

Министърът отбеляза още, че в склада има около 70 000 тона боеприпаси и се разпростира на 680 хектара (1 700 акра). По думите му около 43 000 тона са "готови за използване".

Имаше още една силна експлозия тази нощ, осведоми той и добави, че интервалът на експлозиите е една на всеки три минути.

"Лично не се съмнявам, че е имало атаки срещу нашите складове", наблегна Полторак.

Службата за извънредни ситуации обяви, че няма информация за загинали, докато местните власти съобщиха, че повече от 60 души са потърсили медицинска помощ след вдишване на дим.

Това е шестият голям пожар във военен склад в Украйна за последните три години.