Украйна няма да получи от Белгия бронирани гаубици М109. Военното министерство на страната (Белгия) не може да закупи въоръжението, съобщиха De Morgen и УНИАН.

"Много тежко се водят преговори, ако контрагентът поиска десетократно повече, отколкото сам е платил за това", се казва в съобщението. 

Германия дава на Украйна най-модерната си ПВО система

Германия дава на Украйна най-модерната си ПВО система

Шолц изтъкна, че доставките на оръжие за страната не са спирали

Източнофламанската технологическа компания OIP, която е дъщерна компания на отбранителната фабрика, не е позволила на белгийските специалисти да проверят състоянието на М109.

От Министерството на Белгия са заявили, че гаубиците са били продадени на друг клиент, но от OIP не коментират този въпрос и не е ясно, кой ги е купил.

"Няма да има доставка, но това не е от принципни съображения", заяви военният министър Людивин Дедондер.

Швейцария забрани на Дания да изпрати бронирани машини за Украйна

Швейцария забрани на Дания да изпрати бронирани машини за Украйна

Берн не изпраща оръжия в конфликтни райони

Както по-рано съобщи УНИАН, от Русия нахлуха в ранното утро на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна. Първоначално бяха бомбардирани военни обекти, след това атакувани хората в Киев, Чирнигов, Харков, Мариупол, Николаев, Херсон, Одеса и Лвов. Украинските военни дават достоен отпор, а редица страни, включително и САЩ наложиха санкции на Русия. Белгия също не остана настрани. Властите предоставиха на Украйна военна помощ на обща сума от 77 млн. евро, припомня украинското издание.