Украинската журналистка от Радио Свобода-Киев Богдана Костюк цитира прессъобщение на „Нафтогаз", в което се твърди, че молдовската страна е виновна за спрените доставки на газ за България.

„Нафтогаз" Украйна обвинява „Молдовагаз" и „Газпром" в намаляване на газ, който тръгва по украинска територия чрез Молдова и Румъния в страни от балканския регион, предаде Костюк, цитирана от  БНР.

Това се казва в съобщение до украинските медии от национална акционерна компания „Нафтогаз" Украйна, издадено вечерта на 5-ти януари.

Русия действително съкрати обемите доставки природен газ за Украйна и има още една причина, поради която за региона на Балканите е прекратено газоподаването, заяви посланикът на Украйна в България Виктор Калник.

"Причината е в това, че заявките по направлението се правят от Русия. Украйна като транзитна страна изпълнява задълженията си по доставки, които възлага Русия.

Втората причина със състои в това, че в компресорната станция "Орловка" в Одеска област е осъществено извънпланово отклоняване на газ от "Молдовагаз" - 15 млн. куб. м.

По думите на украинския дипломат, въпросът за съкратените обеми газ за Балканите трябва да бъде отнесен към руската страна.

В изявление до медиите украинската компания "Нафтогаз" посочва, че обемът доставен природен газ е намален до 221,8 млн. куб.метра, като по този начин от четирите съществуващи гранични пункта за вход на руски газ в Украйна - Суджа, Валуйки, Писаривка и Сохранивка, функционира само един - Суджа.

По този начин, коментира „Нафтогаз", Газпром фактически намалява транзита за Европа.
От това следва, че потърпевши ще бъдат Молдова, България, Румъния, Гърция, Турция, Полша, Унгария, Словакия и Германия.

В същото време руските медии цитират шефа на Газпром Алексей Милер, който заявява снощи, че газовият концерн ще намали обема на доставки на природен газ към Украйна с толкова, с колкото Украйна е откраднала от транзита на суровината- 65, 3 млн. куб. метра.

Занпред обемите на доставки ще бъдат съкращавани по дни с толкова, с колкото Украйна задържа от транзита.

По думите на Милер украинската страна, през чиято територия минава 80 % от транзита на руски газ за Европа всеки ден краде все повече и повече от синьото гориво.

Газпром са настояли украинската компания до 10 ч. днес да компенсира съкратения обем на доставки от газ за сметка на украинските резерви.

В същото време австрийският газоразпределителен център Баумгартен получава само 10 % руски газ от договорените обеми.
Това съобщават от OMV, като  уточняват, че останалите 90 % се компенсират за сметка на резерва съхраняван в подземни хранилища.