Посланиците на страните от Европейския съюз одобриха предложението на Европейската комисия да предостави на Украйна макрофинансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро за преодоляване на икономическите последици от пандемията на коронавирус, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС.

Украйна е една от десетте държави извън ЕС, за които общо ще бъдат отпуснати до 3 милиарда евро помощ.

"Страните за разширяване и съседство са най-близките ни партньори. Вече повече от всякога е абсолютно важно да се държим заедно и да проявяваме солидарност при справянето с икономическото и социалното въздействие на тази глобална криза", каза министърът на финансите на Хърватия, който в момента председателства Съвета , Здравко Марич коментира решението на посланиците на ЕС.

Финансовата помощ ще се предоставя под формата на заеми и ще се разпредели, както следва: Албания - 180 милиона евро, Босна и Херцеговина - 250 милиона евро; Грузия - 150 милиона евро, Йордания - 200 милиона евро, Косово - 100 милиона евро, Молдова - 100 милиона евро, Черна гора - 60 милиона евро, Северна Македония - 160 милиона евро и Тунис - 600 милиона евро.

Средствата ще бъдат достъпни за дванадесет месеца и ще бъдат изплатени на две вноски. Заемите ще имат максимален среден падеж от 15 години.

Текстът ще трябва да бъде приет от Европейския парламент и Съвета, преди да влезе в сила.