Обстановката в Украйна става все по- сложна. Президентът Виктор Юшченко и ръководителите на украинските служби за сигурност заседаваха извънредно, заради възникналата криза. След края на разговорите не бе дадена информация за взетите решения.

Украинският президент отмени посещението си в Чехия, където трябваше да присъства на срещата на върха на страните от Централна Европа.

По рано Върховната рада на Украйна също се събра на извънредно заседание.

Партията на украинския премиер Виктор Янукович оцени последните събития в страната като опит за държавен преврат и подготовка за установяване на диктатура от страна на президента Юшченко.

Президентът на Украйна Виктор Юшченко на свой ред нарече сегашната ситуация в страната „тих държавен преврат", след като преди това Партията на регионите на премиера Виктор Янукович упрекна самия Юшченко в опит за преврат.,

„Днес тече пълзящо превземане на властта. Изходът от ситуацията е един - политическо споразумение. Хората с оръжие не могат да разрешат конфликта." - заяви президентът.

Преди това той се срещна с ръководителите на силовите структури. Според него включването им в конфликта може само да го утежни.

Последните назначения в силовите структури и унищожаването на съдебната система, правовия нихилизъм и действията на чиновниците от президентската администрация ни принуждават да заявим, че страната се намира близо до установяване на диктатура, се казва в изявлението на Партията на регионите.

Припомняме, повод за това е указът на Юшченко, с който той освободи от длъжност главния прокурор на Украйна Светослав Пискун.
Пискун в началото отказа да напусне кабинета си, заявявайки, че този указ не е одобрен от Върховната Рада, но след това доброволно си тръгна.

Междувременно от украинската столица бе съобщено, че към сградата на прокуратурата се придвижват подразделения на спецчастите „Алфа".

Украинският предмиер Виктор Янукович спешно прекрати престоя си в Ялта, където участваше в Съвета на министър-председателите на държавите от ОНД, съобщи РИА „Новости".

Янукович свика веднага след завръщането си извънредно заседание на правителството.
За заседанието спешно излетя от Крим първият вицепремиер Николай Азаров. Предвижда се да участват и депутати.

Междувременно лидерът на опозиционната формация БЮТ Юлия Тимошенко заяви, че на среща между президента Юшченко и премиера Янукович вече е съгласувана дата за предсрочните избори за парламент.
На днешната си пресконференция Тимошенко добави, че необходимите документи вече се подготвят и датата скоро ще бъде обнародвана, но не е упълномощена да съобщава датата на изборите и няма да я назове.

Украински граждани са нахлули в заседателната зала на Конституционния съд на Украйна. Членове на специалните части на министерството на вътрешните работи "Беркут" имаха спречкване с хората, които вероятно принадлежат към личната охрана на президентството. Всяка от двете сили се опитва да си осигури контрол над сградата на Главната прокуратура.

Съдът в Киев постанови, че уволнението на трима съдии от Конституционния съд е незаконно. По-рано съдиите Сюзана Станик, Валерий Пшеничний и Владимир Иващенко бяха отстранени от своите постове. Решението е тримата да бъдат възстановени на работа възможно най-скоро.


Конституционният съд на Украйна трябва да определи дали е законно решението на президента Виктор Юшченко за разпускане на парламента и за провеждане на предсрочни парламентарни избори.