Укриването на данъци струва на света около 427 милиарда долара на година, показват публикувани данни на неправителствената организация Tax Justice Network, предаде АФП.

От организацията отбелязват, че това е първото световното проучване по рода си. Авторите на разследването призовават за глобални действия срещу данъчните убежища, които отклоняват милиарди долари от държавите, докато се борят с пандемията от коронавирус.

Мрежата, която включва група от неправителствени организации, е проверила данъчни декларации на мултинационални компании и събраните данни от базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие от 2016 г.

Също са проучени данните на Банката за международни разплащания от 2018 г.

Държавите губят данъци в размер на над 427 милиарда долара на година заради данъчни злоупотреби на международни корпорации и укриване на данъци от частни лица, се заключава в изследването на мрежата.

Отбелязва се, че това е равнозначно на годишните заплати на 34 милиона медицински сестри на година.

245 милиарда долара са укрити от фирми, а 182 милиарда от физически лица.

Мултинационалните корпорации местят 1,38 трилиона долара печалби през данъчни убежища, докато частни лица са инвестирали над 10 трилиона долара в активи в такива убежища.

Най-богатите региони в света, Европа и Северна Америка, са най-засегнати от укриването на данъци. Каймановите острови, британска отвъдморска територия, е отговорна за най-голямата глобална данъчна загуба. Посочват се други данъчни убежища като Холандия, Люксембург, американския щат Делауеър и Хонконг.