Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че има място в управлението на Афганистан за умерените елементи от талибанското движение, ако се откажат от насилието и тероризма и се ангажират за стабилизиране на страната, информира АП.

Тилърсън направи необявена визита в Афганистан

Тилърсън направи необявена визита в Афганистан

Тилърсън посетил Кабул рано тази сутрин след визита в катарската столица Доха

По време на неочакваната си визита в Кабул Тилърсън също предупреди Пакистан, че Исламабад трябва да засили борбата срещу терористичните организации, които намират убежище по афганистанско-пакистанската граница.

Тилърсън посети военновъздушната база "Баграм", където се срещна с президента на Афганистан Ашраф Гани и други официални представители. Държавният секретар поясни, че талибаните трябва да разберат, че никога няма да извоюват военна победа и трябва да се подготвят за преговори с правителството.

Трябва да продължим да се борим срещу талибаните и срещу другите, за да разберат, че никога няма да извоюват военна победа, каза топ дипломатът на САЩ пред малка група журналисти, които го придружаваха от катарската столица Доха.

Ние вярваме, че има умерени гласове сред талибаните, гласове, които не искат борбата да продължава вечно. Те не искат децата им да се бият вечно. Така че ние се опитваме да се обвържем с тези гласове и да ги ангажираме с помирителен процес, който ще доведе до мирен процес и тяхното пълно участие в правителството, поясни Тилърсън.

Има място за тях в правителството, ако са готови да се присъединят, да заклеймят тероризма и насилието и се ангажират за стабилен и проспериращ Афганистан, продължи той.

По думите му САЩ искат да работят с регионалните партньори, за да е сигурно, че няма заплахи в региона.

Американският дипломат ще посети Исламабад във вторник. Той поясни, че пред пакистанските лидери ще призове за сътрудничество в борбата срещу екстремистите и изтласкването им от Пакистан, което ще бъде задължение за добри отношения с Вашингтон.