Унгария не планира да напуска Европейския съюз, обяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Но той е убеден, че източните и западните страни членки трябва да намерят компромис за бъдещето на Общността.

Орбан, който е на власт от близо десетилетие, често влиза в словесен конфликт с Брюксел, например той отказва да приеме мигранти според схема на ЕС за квотно разпределение и заради действията си в сферата на медиите, правосъдието и академичните институции. Позицията му предизвика спекулации, че Унгария по някое време може да последва примера на Великобритания и да напусне ЕС, въпреки че страната получава милиарди евро помощ от еврофондовете.

Сега ЕС иска да обвърже тази помощ със спазването на върховенството на закона.

"Ние сме член на Съюза и ще останем член", каза унгарският лидер на конгрес на партията му ФИДЕС, която преизбра 55-годишния лидер за председател.

"Това е нашата страна, нашият дом и нашият живот и никой освен унгарците не може да решава за това", подчерта той, като има предвид критиката на някои страни членки на ЕС по отношение на спазването на закона в Унгария.

Според него необходим е компромис между двете страни на Европа.

"Макар че западните и източните половини на Съюза следват различни пътища...и зачитат различни ценности, дори и при такива обстоятелства могат да се намерят начини за съвместно съжителство", убеден е Орбан.

Той призова "другата страна" да изостави откритите атаки срещу правителствата на бившите комунистически държави от Централна и Източна Европа.

"Ние не им изпращаме такива политически активисти, така че те трябва да се приберат техните вкъщи от Централна Европа", поиска лидерът на Унгария.

Те трябва да изоставят прикритите действия срещу централноевропейските правителства. Бюджетът на ЕС не трябва да бъде използван от финансови екипи и медии, подкрепяни от либерали и имигранти, обслужващи собствените си интереси. Ако искаме да запазим Европа обединена, трябва да изоставим тези практики, призова Орбан.