Унгария планира да назначи дипломат да изпълнява "консулски задължения" в Дамаск през следващата година, информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че за първи път страна членка увеличава дипломатическото си присъствие в Сирия от началото на войната.

В съобщение на унгарското външно министерство се казва, че от следващата година Унгария ще изпрати дипломат в Сирия, който ще помага за оказване на хуманитарна подкрепа и изпълнение на консулските си задължения.

Министерството пояснява, че Будапеща предоставя хуманитарна помощ на християните в Близкия изток, включително в Сирия, докато "значителен брой" сирийски студенти са получили стипендии за обучение в Унгария.

Единствено Чехия има посолство в Дамаск, докато другите страни членки на ЕС, САЩ и Канада са сред тези държави, които затвориха мисиите си и прекратиха отношенията си с президента Башар Асад.

Румъния технически все още има посолство в Сирия, но посланикът е базиран в Бейрут. България има шарже д'афер.

В миналото държавите членки на ЕС изпращаха дипломати в Сирия, но не и с консулска цел, като задълженията им се ограничаваха до разговори за предоставяне на помощ и политика.

Източник, близък до унгарското правителство, коментира пред АФП, че Будапеща обмисля да накара Асад да оказва по-голяма помощ на християните, а също така да "изпревари" други държави от ЕС с оглед да се възползва от икономически възможности.