Деца във военни зони все по-често използвани като оръжия във война - набиране на бойци, принуждаване да действат като атентатори самоубийци, както и като човешки щит. Това алармира Детският фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ), цитиран от "Гардиън".

В обобщителен доклад 2017 г. се отбелязва като безмилостна за хванатите в конфликт деца и се подчертава, че воюващите страни безочливо са нарушавали международното хуманитарно право и редовно деца са попадали под атака.

Изнасилване, принудителни бракове, отвличания и заробване са се превърнали в стандартни тактики в конфликтите в Ирак, Сирия, Йемен, Нигерия, Южен Судан и Мианмар.

Някои от децата, отвличани от екстремистки групи, са малтретирани отново и от силите за сигурност след освобождаването им. Други непряко са засегнати при боеве, чрез недохранване и болести, тъй като достъпът до храна, вода и медицинска помощ е ограничен или блокиран.

Около 27 милиона деца в конфликтни зони не посещават училище.

Терористичната групировка "Боко Харам" е принудила най-малко 135 деца в Нигерия, Чад, Нигер и Камерун да действат като атентатори самоубийци, което е с близо 5 пъти повече от 2016 г.

В Централноафриканската република децата са изнасилвани, убивани и принудително набирани.

850 000 деца са разселени в Демократична република Конго, докато повече от 200 болници и 400 училища умишлено са атакувани.

В Сомалия близо 1 800 деца са набирани за участие в боеве през първите 10 месеца на 2017 г., докато в Южен Судан повече от 19 000 деца са вербувани от 2013 г.

В Йемен най-малко 5 000 деца са загинали или ранени, а 1,8 милиона са изправени пред недохранване.

В Сирия и Ирак децата са използвани като човешки щит, под обсада са били, както и цели на снайперисти, докато в Афганистан близо 700 деца са убити през първите 9 месеца на тази година.

УНИЦЕФ призовава всички страни в конфликти да спазват международното хуманитарно законодателство и незабавно да прекратят насилието срещу деца.