Над 160 милиона деца по света са ангажирани с детски труд. Това става ясно от доклад на Международната организация на труда и детската агенция на ООН - УНИЦЕФ, съобщава Анадолската агенция.

Двете организации предупреждават, че без стратегии за подпомагане до края на тази година броят на полагащите труд деца може да се увеличи с 8,9 милиона поради по-голямата бедност и повишената уязвимост.

В доклада се отбелязва, че децата се нуждаят от социална закрила, която намалява бедността и уязвимостта на семействата.

МОТ и УНИЦЕФ призоваха за преодоляване на разликата в обхвата на социалната закрила за 1,5 милиарда деца по света, които все още не са подкрепени от семейни или детски парични помощи.

Има много причини да се инвестира в универсална социална закрила, но премахването на детския труд трябва да е една от най-убедителните, предвид пагубното му въздействие върху правата и благосъстоянието на децата, заяви генералният директор на МОТ Гай Райдър.

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

УНИЦЕФ: Милиони деца по света са заплашени от глад или смърт заради войната в Украйна

Проблемите са започнали още с пандемията

През последните 20 години глобалните оценки крият неравномерен напредък по региони, като в Азия и Тихоокеанския регион, Латинска Америка и Карибския басейн като цяло се наблюдава стабилно намаляване. За сметка на това, в Африка на юг от Сахара процентите от 2012 г. насам се увеличават.

Въпреки че има много различия между държавите в рамките на всеки регион, днес в Африка, на юг от Сахара, има повече деца, които полагат детски труд, отколкото в останалата част на света, взети заедно, посочва се в доклада.

В него се цитират няколко проучвания от 2010 г. насам, които представят доказателства за ролята на социалната закрила относно премахването на детския труд. От тях става ясно как социалната закрила, помагайки на семействата да се справят с икономически или здравни сътресения, намалява детския труд и улеснява обучението в училище.

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Близо един милион деца в Афганистан са принудени да работят

Всяко пето семейство в страната изпраща децата сами заработват прехраната си

Независимо от това обаче е постигнат твърде малък напредък в осигуряването на социална закрила за всички деца.

В доклада се отбелязва, че правителствата могат да прилагат редица политики за насърчаване на социалната закрила. Отправя се предупреждение, че ако политиците не предприемат решителни действия, пандемията от COVID-19, войната между Русия и Украйна, нарастващата бедност и изменението на климата ще увеличат разпространението на детския труд.

По данни на двете организации за над 160 милиона деца по света - 1 от 10 деца на възраст от 5 до 17 години, които все още са ангажирани с детски труд, напредъкът е спрял от 2016 г. насам. Това се отнася за 63 милиона момичета и 97 милиона момчета.

С цел засилване на социалната закрила за предотвратяване и премахване на детския труд, се препоръчва да се преодолее разликата в обхвата на социалната закрила за децата.

Приоритизирането на детските обезщетения и разширяването на социалната закрила за двата милиарда работници в неформалната икономика ще подпомогне прехода им от неформалната към официалната икономика, се посочва още в доклада.