Университетски преподавател е убит с мачете в Бангладеш. Полицията обяви, че убийството е подобно на други срещу блогъри и активисти през последните месеци. Предполага се, че в убийството са замесени ислямисти, съобщава БиБиСи.

58-годишният Резаул Карим Сидик е преподавател по английски език в Rajshahi University в западната част на страната. Той е бил атакуван с мачете от няколко души, докато се придвижвал от дома си към университета.

Миналата година четирима известни блогъри бяха убити с мачете.

Заместник-комисарят на полицията Нахидул Ислам заяви пред „Франс прес”, че Сидик е участвал в културни програми и е открил училище в Багмара – бивш бастион на ислямистката групировка Jamayetul Mujahideen Bangladesh (JMB).

Миналата година бяха задържани членове на групировката след нападение срещу католически свещенослужител от Италия. По-рано този месец студент по право в страната, който е изразил светските си виждания онлайн, беше убит с мачете и огнестрелно оръжие в столицата Дака.

През 2015 година бяха убити четирима блогъри, които се появиха в списък с 84 „атеисти- блогъри” на ислямистки групировки от 2013 година.

ДАЕШ („Ислямска държава”) твърди, че е извършила много от нападенията в страната.

Бангладеш официално е светска страна, но критиците отбелязват, че правителството не може да отговори на атаките.