Ураганът "Ирма" премина в "изключително опасната" степен 5, съобщиха CNN и Ройтерс.

По информация на Националния център за урагани, който се намира в Маями, "Ирма" може сериозно да заплаши североизточните части на Карибските острови и Пуерто Рико.

Извънредно положение в Пуерто Рико заради Ирма

Извънредно положение в Пуерто Рико заради Ирма

Продължават спасителните операции в Тексас

Очаква се утре или други ден, четвъртък, ураганът да премине и към континенталната част на САЩ.

Ураганът се движи с пориви на вятъра, достигащи около 175 мили в час, което прави 280 километра в час. Възможно е през следващите денонощия ураганът да се засили и повече, допълват учените от центъра за урагани.

Според Майкъл Бренан от Центъра за урагани "Ирма" със сигурност ще достигне животозастрашаващи измерения. По думите му се очакват много тежки валежи и наводнения, най-вече в североизточните част на Карибските острови. Ураганът ще бъде придружен и с много силни ветрове, които също може да причинят катастрофални щети.

Щетите от урагана Харви са за 180 млрд. долара

Щетите от урагана Харви са за 180 млрд. долара

Бедствието ще струва повече от ураганите Катрина и Санди

Към момента компютърните модели показвали, че ураганът се движи в близост до Доминиканската република, както и Куба и Хаити. Възможно е обаче в края на седмицата бурята да се обърне на север - към Флорида.

След като във Флорида беше обявено извънредно положение, губернаторът Рик Скот заяви, че президентът Доналд Тръмп е предложил съдействие и ресурси на Флорида във борбата с "Ирма". Скот допълни, че хората във Флорида винаги се подготвят за най-лошото. По думите му жителите на щата не могат да си позволят да не бъдат подготвени, независимо накъде ще тръгне ураганът "Ирма".

Стана ясно и че губернаторът Скот е мобилизирал 100 военнослужещи от въздушните и сухопътните сили на САЩ, които да помагат на жителите в подготовката за посрещането на урагана.

Извънредно положение е обявено и в Пуерто Рико.