Ураганът "Майкъл" заплашва Флорида в САЩ, мобилизирана е националната гвардия и хиляди жители на залива се евакуират, съобщава "Ройтерс"

"Майкъл" е с пориви на вятъра от 140 км/ч и се засили, докато преминава покрай западната част на Куба, като в сряда се очаква това да е най-мощната буря удряла Флорида от десетилетие.

Понастоящем ураганът е от категория 1, но може да достигне категория 3, превръщайки се във втори мощен ураган в Атлантика този месец след "Флорънс" миналия месец.

Ураганът "Флорънс" отне живота на най-малко 13 души в САЩ

Ураганът "Флорънс" отне живота на най-малко 13 души в САЩ

Бурята утихна, но се изливат поройни дъждове

Очаква се бурята да удари крайбрежието с вълни до 3,7 метра и дъжд до 30 см във Флорида, Джорджия и Южна Каролина, съобщи Националният център за урагани (NHC) ,

Центърът предупреждава, могат да се очакват опасни наводнения, а жителите в зоната трябва също така "да се подготвят за животозастрашаващи ветрове".

Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в 35 окръга и задължителна евакуация в крайбрежните райони, като 1250 войници от националната гвардия помагат и над 4000 са в готовност.

 

Задължителната евакуация обхваща около 3 800 жилища, като много от тях се намират в крайбрежния град Порт Сейнт Джо, най-голямата община в окръг, разположен директно на пътя на урагана.

В съседна Алабама управителят Кей Айви обяви извънредна ситуация за целият щат, в очакване на вятър, тежки валежи и прекъсвания на електрозахранването.

Мексико се готви да посрещне урагана "Майкъл"

Мексико се готви да посрещне урагана "Майкъл"

Властите са готови да мобилизират армията