Ураганът "Ирма" отслабна до категория четири, докато се насочва към Кубинския архипелаг, съобщиха от Националния център на САЩ за наблюдение на ураганите, цитиран от АП.

Природното бедствие за кратко достигна категория пет в петък вечерта, но сега поривите на вятъра достигат 249 километра в час. Ураганът е на около 394 километра от Маями и се движи с 19,3 километра в час в северозападна посока.

Очаква се в неделя сутринта ураганът да удари Флорида. На 5,6 милиона души в щата е разпоредено да се евакуират. В щата Джорджия е издадено нареждане 540 000 души да се евакуират.

До момента е потвърдена смъртта на най-малко 23 души на Карибите. Сред загиналите има 2-годишно дете. 11 души са загинали на островите Свети Мартен и Свети Вартоломей, четирима на Вирджинските острови, трима в Пуерто Рико, двама на холандските Синт Мартен и един в Ангила. Сърфист е загинал до Барбуда. Не е потвърдена информацията за четирима загинали на Вирджинските острови.

Ураганът е нанесъл щети за 1,2 милиарда евро на островите Свети Мартен и Свети Вартоломей.

В Атлантическия океан ураганът "Хосе" е категория 4 и се намира на около 306 километра югоизточно от Малките Антили. Ураганът се движи към островите с 20 километра в час. Поривите на вятъра достигат 241 километра в час.

Късно вчера в Мексиканския залив ураганът "Катя" удари северната част на Теколутла, Мексико, и отслабна до тропическа буря. Рано тази сутрин бурята е на 217 километра южно от Тампико, придвижвайки се със скорост от 2 километра в час. Поривите на вятъра са със скорост 64 километра в час. Очаква се през днешния ден още повече да отслабне.