Сенатът на САЩ одобри молбата за приемането на Резолюция 150, признаваща геноцида над арменците.

Искането бе прието единодушно.

Сенаторите Робърт Менендес и Тед Крус представиха резолюцията за четвърти път и този път тя не беше блокирана от никой сенатор.

Линдзи Греъм блокира резолюцията за геноцида над арменците

Линдзи Греъм блокира резолюцията за геноцида над арменците

След среща с турския президент Ердоган

По-ранните опити бяха блокирани от сенаторите по искане на Белия дом.

През октомври Камарата на представителите (долната камара) прие резолюцията.

Това решение очаквано бе отхвърлено в Турция, която официално все още не е признала избиването на милиони етнически арменци от Османската империя от 1915 до 1917 година за геноцид.

Сенаторът Линдзи Греъм обаче спря приемането на документа и от Сената малко преди посещението на турския президент Реджеп Ердоган.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

US Конгресът призна геноцида над арменците

US Конгресът призна геноцида над арменците

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия

В САЩ 42 от 50-те щата са признали официално арменския геноцид.