Сенаторът републиканец Линдзи Греъм блокира резолюцията на Сената, с която се признава геноцидът над арменците от османските турци. Това се случи часове, след като той и президентът Тръмп се срещнаха с турския държавен глава Реджеп Ердоган, предаде Fox News.

US Конгресът призна геноцида над арменците

US Конгресът призна геноцида над арменците

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия

В началото на месца беше съобщено, че Ердоган може да отмени посещението си във Вашингтон следващата седмица като протест срещу гласуването в Камарата на представителите на САЩ за признаване масовото избиване на арменци преди век за геноцид и подготвяне на санкции срещу Анкара.

Греъм каза, че сенаторите не трябва да се опитват да пренапишат историята.

"Външната политика на САЩ трябва да отразява честното отчитане на нарушенията на правата на човека, престъпленията срещу човечеството, етническите прочиствания и геноцида. Не можем да обърнем гръб на арменските жертви на геноцид ", каза сенатор Боб Менендес след решението на Греъм.

Ердоган може да отложи посещението в САЩ след вота за арменския геноцид в Конгреса

Ердоган може да отложи посещението в САЩ след вота за арменския геноцид в Конгреса

По план Ердоган трябва да посети Вашингтон на 13 ноември

Съгласно правилата на Сената, всеки един сенатор може да поиска съгласие да приеме законопроект или резолюция, но всеки един сенатор може да го блокира.

Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува през октомври  с огромно мнозинство за признаването на масовите убийства на арменци преди век за геноцид.

Турция не признава решението, което няма никаква стойност за Анкара, настоя тогава Ердоган.

Арменският геноцид официално е признат от: Европейския парламент, от Комисията по външни отношения на Камарата на представителите на САЩ, от Комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ, от държавите: Аржентина, Австралия, Армения, Белгия, Ватикана, Венецуела, Гърция, Италия, Канада, Кипър, Ливан, Литва, Полша, Русия, Словакия, Уругвай, Франция, Холандия, Швеция, Швейцария, Чили, от регионите: в Австралия - щатите Южна Австралия и Нов Южен Уелс, в Бразилия - Сеара и Сао Пауло, във Великобритания - Шотландия, Северна Ирландия и Уелс, в Италия - много общини гласуват признаването на геноцида, в Испания - Страната на баските и Каталуния, в Канада - Онтарио и Квебек, в Украйна - Крим.

В САЩ 42 от 50-те щата са признали официално арменския геноцид.

Ердоган сряза САЩ за признаването на арменския геноцид и санкциите

Ердоган сряза САЩ за признаването на арменския геноцид и санкциите

Ердоган оспори твърдението на руската военна полиция, че сирийските кюрди са напуснали територията

Турция отрича убийствата на арменци да са били геноцид. Историци пресмятат, че 1,5 милиона арменци са убити по това време.

Много учени разглеждат това като първия геноцид на миналия XX век.