Парламентът на Турция ще отговори на решенията на САЩ, признаващи масовите убийства на арменци през Първата световна война за геноцид, и призоваващи за санкции срещу Турция заради военната ѝ операция в Сирия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) гласува с огромно мнозинство за признаването на масовите убийства на арменци преди век за геноцид.

US Конгресът призна геноцида над арменците

US Конгресът призна геноцида над арменците

Това се случва на фона на обтегнатите отношения между Турция и САЩ заради войната в Сирия

Турция не признава решението, което няма никаква стойност за Анкара, настоя Ердоган.

Междувременно Ердоган обяви, че Турция ще започне съвместни военни патрули с Русия в Северна Сирия в петък. Патрулите първоначално ще започнат в рамките на 7 км южно от турската граница в Сирия.

Това става ден след изтичането на 150-часовия период, договорен за сирийските граничари и руската военна полиция за отстраняване на кюрдските сили на 30 км от турската граница в Североизточна Сирия.

Ердоган оспори твърдението на руската военна полиция, че кюрдските "Отряди за народна защита", които доскоро бяха съюзници със САЩ, са напуснали територията.

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Русия обвини САЩ в арогантност заради войските в Сирия

Действията на американците в Сирия нарушават международното право, тъй като присъствието им в страната е незаконно

Турция си запазва правото да предприеме още една операция срещу "Отрядите за народна защита", настоя турският държавен глава.

Ако е необходимо, Турция ще разшири зоната за сигурност в Северна Сирия, допълни Ердоган.

"Ще дадем драстичен отговор на всяка атака, идваща извън зоната за сигурност (в Северна Сирия) и ще разширим района на нашата зона за сигурност, ако е необходимо", настоя Ердоган пред парламентарната група на партията си.

По думите му били са извършени близо 700 атаки срещу Турция от терористи в чужбина, особено в Европа, откакто Турция започна операцията "Извор на мир" в Северна Сирия.

Каспаров: Тръмп изтегли САЩ от Северна Сирия, в замяна Путин и Ердоган му предадоха Багдади

Каспаров: Тръмп изтегли САЩ от Северна Сирия, в замяна Путин и Ердоган му предадоха Багдади

Обръща внимание, че точно къщата на Багдади е пощадена…